Vermist & Gevonden

Veel diereigenaren kiezen er tegenwoordig voor om hun huisdier te laten chippen. De gegevens van uw huisdier komen dan in een grote database te staan, waardoor bij vermissing de kans een stuk groter wordt dat uw dier wordt teruggevonden. Op de website van www.petbase.eu en www.dierkwijt.nl kunt u melding doen van een vermist of gevonden dier.

Ook kunt u via deze websites uw eigen gegevens controlen of wijzigen. Als u meer wilt weten over het chippen van uw huisdier dan kunt onderstaande informatie lezen.

Dieridentificatie

Honden en katten krijgen vaak een halsbandje om. Aan het halsbandje hangt een kokertje met bijvoorbeeld uw adres en telefoonnummer. Het grote nadeel hiervan is dat de dieren het halsbandje, of alleen het kokertje, vaak verliezen. De tatoeage, zoals deze bij honden in het verleden vaak werd gedaan is ook niet ideaal. Uw dier loopt hiervoor een paar weken met groene oren rond. En na verloop van tijd wordt de tatoeage slecht leesbaar. Het aanbrengen van een tatoeage is daarom ook sinds 1 januari 2002 verboden.

Sinds medio 1996 is het toegestaan om een transponder te gebruiken voor de identificatie. De transponder wordt ook wel chip genoemd. Elke transponder heeft een uniek nummer. Uw persoonlijke gegevens zoals naam adres en telefoonnummer worden gekoppeld aan dit nummer en bij één van de databanken geregistreerd. De betere databanken werken samen met nationale en internationale verwijsdatabanken zoals dierkwijt.nl (SDGN), europetnet.com (EPN) en PetMaxx.com. Uw persoonlijke gegevens worden niet aan deze verwijsdatabanken bekend gemaakt, deze zijn alleen bekend bij de databank zelf. Bij PetBase kunt u zelf aangeven of u wilt dat uw gegevens zichtbaar zijn of niet. Gegevens kunnen alleen worden opgevraagd aan de hand van het 15-cijferig transpondernummer.

Transponders

De transponder werkt volgens een zeer eenvoudig principe. In het buisje zit een chip en een antenne (een spoeltje). Normaal gesproken doet de transponder helemaal niets. Echter als er een zogenaamde transponderlezer in de buurt komt vangt de transponder daar een signaal van op. De ongevaarlijke electromagnetische straling die de transponderlezer uitzendt wordt door de transponder gebruikt om een uniek nummer terug te zenden. Dit nummer bestaat uit 15 cijfers of letters en is vastgelegd in een ISO standaard. De transponderlezer vangt het signaal van de transponder op en geeft dit weer op een schermpje of stuurt het door naar een computer. Aan de hand van dit nummer kan bijvoorbeeld uw dierenarts de gegevens over het dier en de eigenaar opvragen.

De transponder is overigens geheel ongevaarlijk voor uw dier. Het stukje bioglas wordt ingebracht met een soort injectienaald. Iets wat een dierenarts doet zonder dat uw dier er erg in heeft. De transponder wordt na verloop van tijd omgroeid door het weefsel en blijft zo goed op zijn plaats zitten.

Opvragen van gegevens

Als de transponder is geïnjecteerd bij uw dier, worden de gegevens van het dier en de eigenaar geregistreerd bij een van de databanken.

Indien u toestaat dat uw gegevens via Internet geraadpleegd mogen worden dan kan iedereen, die in het bezit is van het juiste transpondernummer, uw adresgegevens opvragen. Als u ervoor kiest om uw gegevens niet op die manier beschikbaar te stellen dan zijn uw gegevens alleen zichtbaar voor de aanmeldende instantie.

Uw gegevens zullen nooit gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Meer weten?

Voor meer informatie en vragen kunt u terecht bij de pagina contact van PetBase

Gerelateerde onderwerpen

Meest gestelde vragen

De volgende onderwerpen komen aan bod op deze pagina:Waarom eerst een Puppy-inenting?Wat is een allergische...

view

Overgewicht bij honden

 Heeft mijn hond overgewicht?Net als mensen worden honden tegenwoordig steeds dikker en net als bij...

view

Puppy cursus

Een goede start voor u en uw pup is erg waardevol. Wij raden mensen aan om als het enigszins kan, met een pup...

view