Sterilisatie bij honden

Waarom? 

Uit alle onderzoeken blijkt dat de kans op gezwellen (kanker) van de melkklieren en een baarmoederontsteking veel groter wordt nadat een hond een aantal keren loops is geweest. Het advies van dierenartsen is daarom om de vrouwelijke hond, waarbij pups niet gewenst zijn te laten helpen zodat ze niet meer loops wordt.

Op welke leeftijd?

Verschillende onderzoekers zijn het niet eens over de allerbeste leeftijd voor de operatie omdat de vrouwelijke hormonen (afkomstig uit de eierstokken)  meerd functies in het lichaam hebben dan alleen het regelen van loopsheid en zwangerschap. Iedereen is, door alle onderzoeken op dit gebied, er wel van overtuigd dat het goed is om een hond nadat ze anderhalf jaar oud is niet meer loops te laten worden. Afhankelijk van de grootte van de hond (het ras) betekent dat twee maanden nadat de 1e loopsheid is afgelopen omdat de hond dan volgroeid is.

Welke techniek?

Bij jonge dieren en dieren zonder ontsteking van de baarmoeder is het mogelijk om te kiezen voor een sterilisatie met een endoscoop, de zogenaamde kijkoperatie of laparoscopische sterilisatie. De Dierenpoli is overtuigd van de voordelen van deze operatietechniek en heeft besloten om gebruik te maken van een endoscopisch operatieteam dat dan bij ons op afroep honden komt opereren.

Via de kijkoperatie worden alleen de eierstokken verwijderd, dit heeft een aantal voordelen;

  • de operatiewond is kleiner (bij grote honden naar verhouding heel veel kleiner)
  • de tijd die nodig is voor de operatie is veel korter.

Het is bekend dat een kortere operatie en kleinere wond betekend dat er minder risico is voor een infectie na afloop en dat het herstel van de operatie sneller en minder pijnlijk is. Wilde en opgewonden honden lopen bij een kleinere ingreep veel minder kans op nabloedingen en het ‘openbarsten‘ van de buikwond. 

De grote (ouderwetse) buikoperatie is en blijft altijd nodig wanneer er een ontsteking in de baarmoeder aanwezig is, omdat deze dan ook verwijderd moet worden. Indien bij de inspectie van de buik blijkt dat dit het geval is wordt alsnog de ouderwetse operatie gedaan en zal de endoscopische operatie duurder zijn dan bij een standaard operatie.

Het succes van elke operatie is afhankelijk van het team dat de operatie verricht en dat betekend dat een chirurg en zijn team die samen een operatie dagelijks en/of een aantal keren per dag uitvoeren veel sneller en beter werk leveren dan degene die de operatie af en toe verricht.

Wij gaan daarom van een team gebruik maken dat aan deze eis voldoet, maar deze operatie dan wel bij ons op de Dierenpoli verzorgt.

Om u een indruk te geven van de endoscopische sterilisatie ziet u naast de tekst een aantal foto’s van deze operatie zoals die bij de Dierenpoli wordt uitgevoerd.