Hondsdolheid

Hondsdolheid (rabiës) is een levensgevaarlijke virusziekte die overal ter wereld voorkomt, in Nederland is de gevaarlijkste variant van het virus echter verdwenen. De minder gevaarlijke variant wordt echter nog wel aangetroffen bij vleermuizen. De rode vos zorgt in Centraal-Europa voor verspreiding van het virus. In Noord-Europa is dit de poolvos en in Noord-Afrika de hond.

Alle warmbloedige dieren kunnen geïnfecteerd worden en meestal sterven zij als gevolg hiervan. Bij mensen ligt dit het sterftepercentage tussen de 35 tot 57 %.

Hoe kan ik Hondsdolheid oplopen?

Meestal wordt het virus overbracht na een beet van een drager van virus. Maar dit kan ook gebeuren als huidwondjes of slijmvliezen van ogen of mond in contact komen met besmet speeksel. In grotten waar vleermuizen voorkomen kunt u ook besmet raken door het virus in te ademen. Een vleermuis die besmet is met het virus scheidt dit namelijk uit via zijn urine.

Hoe weet ik of mijn dier besmet is met Hondsdolheid?

De ziekteverschijnselen zijn bij dieren te vergelijken met die van de mens. Extra kenmerken zijn speekselvloed, spiertrillingen en dieren worden vaak agressief.

Hoe kan ik voorkomen dat ik geïnfecteerd raak met het rabiës virus?

Inenten tegen het virus is mogelijk en word ook gedaan bij mensen die een extra grote kans op besmetting lopen. Ook als er kort na een beet van een dier gevaccineerd word kan dit nog voorkomen dat de ziekte ontstaat. In West-Europa komt rabiës nauwelijks meer voor, mede doordat vossen succesvol worden gevaccineerd met een entstof die in voedsel verwerkt zit. Wees altijd voorzichtig met gevonden vleermuizen. Of ze nu levend, zwak of dood zijn, raak ze niet aan zonder handschoenen. Breng ze naar de dierenarts voor onderzoek op hondsdolheid. Schakel bij een beet van een vleermuis altijd de huisarts in.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn dier de ziekte krijgt?

Inenten van uw hond is in Nederland niet nodig, indien u echter naar het buitenland gaat met uw dier bent uw verplicht uw dier in te laten enten. Ook is het voor sommige landen (Engeland, Zweden, Malta) verplicht dat u een bloedtest laat doen om aan te tonen dat u dier voldoende antistoffen tegen het virus heeft opgebouwd.