Koepokken

Anders dan de naam suggereert is koepokken een virusziekte die bij de mens vooral kan ontstaan door het contact met de huiskat. Knaagdieren (ratten en muizen) zijn meestal dragers van het virus. Hoewel de kans op een infectie zeer klein is, kan de ziekte voor mensen met een verminderde weerstand een dodelijke afloop tot gevolg hebben. Het virus is bij koeien in Nederland de laatste jaren niet meer aangetroffen. De heeft ziekte niets te maken met waterpokken, dit is een totaal ander virus. Wel is het verre familie van het mensenpokkenvirus.

Hoe weet ik dat mijn dier besmet is met koepokken?

Bij het dier ontstaan zweren en pokken op de huid, meestal op de plek waar ze gebeten zijn door een knaagdier, vaak zijn dit de kop en voorpoten.

Hoe kan ik voorkomen dat ik geïnfecteerd raak met het koepokkenvirus?

Iedereen die voor 1976 geënt is tegen mensenpokken is ook beschermd tegen koepokken. Ben je later geboren dan ben je dus niet beschermd. In het algemeen geldt voor iedereen: raak wilde ratten nooit met blote handen aan. Katten die verdacht worden van koepokken moeten enkele weken in quarantaine. De genezing kan wel 6 tot 8 weken duren.