Ziekte van Weil

De ziekte van Weil is de meest meest voorkomende zoönose ter de wereld. Deze ziekte wordt veroorzaakt door Leptospira bacteriën. Deze kunnen in de urine van zoogdieren, vogels en reptielen voorkomen. Daarnaast is de bacterie te vinden in het water waar ratten leven. Een mens wordt besmet als huidwondjes of de slijmvliezen van ogen, neus of mond in contact komen met besmette urine of water. De ziekte kan voor de mens ernstige gevolgen hebben soms met dodelijke afloop.

Hoe kan ik voorkomen dat ik de ziekte Weil krijg van mijn hond? 
Laat uw hond inenten, de eerste keer dat dit gebeurd doen we dit 2 keer. Vervolgens jaarlijks, het liefst in het voorjaar, omdat de kans op besmetting in de zomer het grootst is. De inenting werkt nooit 100% omdat het aantal typen Leptospira bacteriën erg groot is. Blijf dus altijd alert!

Hoe moet ik handelen als ik denk dat mijn huisdier de ziekte van Weil heeft?
 Bezoek uw dierenarts, deze zal uw hond behandelen met antibiotica, maak deze kuur altijd helemaal af. Daarnaast dient u contact met urine, bloed en lichaamsweefsel van de hond te vermijden. Houd het huisdier weg bij kinderen, zieken en zwangere vrouwen. Ook is het belangrijk alles te ontsmetten waar het dier mee in aanraking is geweest.