Zoönosen

Helaas kunnen mensen soms ook ziek worden van hun dier. Dieren kunnen namelijk ziekteverwekkers bij zich dragen waar ook mensen ziek van kunnen worden. Zulke ziekten worden zoönosen genoemd: ziekten bij dieren die overgedragen kunnen worden op mensen. Kinderen hebben de grootste kans om een zoönose op te lopen omdat ze vatbaarder zijn en vaak intensief contact hebben met dieren. Gelukkig zijn zoönosen vaak goed te voorkomen.

 

Zoönosen kunnen op verschillende manieren worden overgebracht van dieren naar de mens

  • Direct contact. Heel vaak loopt een besmetting met een zoönose via direct contact met een dier. Een schimmelinfectie kan men bijvoorbeeld oplopen door een besmet dier te aaien of te knuffelen. Ook door een een krab of een beet kan men ziek worden. Laat lelijke bijt- of krabwonden daarom direct goed behandelen door uw huisarts of ga naar de Eerste Hulp post van een ziekenhuis.
  • Indirect contact. In zand (zandbak) of aarde (tuin) waar katten of honden gepoept hebben, kunnen spoelwormeitjes zitten. Als men de handen direct na spelen of tuinieren goed wast met zeep, is er niks aan de hand. Maar wie zijn handen niet wast, kan besmet raken. Ook het eten van niet goed gewassen rauwe groente kan op deze manier tot het binnenkrijgen van spoelwormeitjes leiden. 
  • Via stekende, bloedzuigende insecten of teken kunnen ziekten van dieren naar mens worden overgedragen. Het bekendste voorbeeld is de ziekte van Lyme, die men kan krijgen van een tekenbeet. Kattenkrabziekte kan door een beet/krab van een kat worden overgebracht maar ook via vlooienbeten. 
  • Via het eten van (rauwe) voedingsmiddelen als onvoldoende verhitte melk, eieren of vlees kunt u ziekteverwekkers binnen krijgen.

In het algemeen verspreiden gezonde huisdieren geen ziekteverwekkers. Houd uw huisdier daarom gezond door het dier jaarlijks bij uw dierenarts op gezondheid te laten controleren en eventueel te laten vaccineren, te ontwormen en te beschermen tegen teken en vlooien. Zorg daarnaast voor een goede hygiëne (handen wassen na contact met dieren en buiten spelen) en houd de leefomgeving schoon (poep opruimen), dan kunt u zonder gezondheidsrisico’s genieten van uw huisdier.

Bron: LIGC. Het LICG voorziet (potentiële) kopers en houders van huisdieren van onafhankelijke, betrouwbare informatie over het houden van huisdieren en alle aspecten die in dat kader relevant zijn. De informatie is beschikbaar via: LIGC.

Gerelateerde onderwerpen

Inenten Hond

In de onderstaande schema's kunt u zien tegen welke ziektes uw hond wordt ingeënt. Verder vindt u op deze...

view

Inenten Kat

Tegen welke ziektes moet mijn kat eigelijk worden geënt en hoe vaak is het inenten noodzakelijk? Waarom is...

view

Inenten Konijn

Ernstige virusziektenVoor konijnen bestaan er twee ernstige virusziekten: Myxomatose en VHD (Viral...

view