Inenten Kat

Tegen welke ziektes moet mijn kat eigelijk worden geënt en hoe vaak is het inenten noodzakelijk? Waarom is goed vaccineren essentieel? Alle informatie over dit onderwerp kunt u op deze pagina vinden.

Een overzicht van de vaccinaties voor de kat:

 

Het vaccin tegen niesziekte moet een kat bij een leeftijd van 9 weken* krijgen (1 keer per jaar herhalen)

Het vaccin tegen Kattenziekte moet een kat bij een leeftijd van 12 weken krijgen (eens per 2 of 3 jaar herhalen)

Het vaccin tegen hondsdolheid moet een kat tenminste 30 dagen voor vertrek naar het buitenland krijgen.

* Is de moederpoes niet ingeënt dan wordt vaak besloten om de jonge dieren eerder in te enten (bij een leeftijd van 6 weken). Vervolgens worden de entingen herhaald bij een leeftijd van 9 en van 12 weken.


Beschrijving van de verschillende ziektes:

Kattenziekte

Kattenziekte is een zeer besmettelijke ziekte, die met name bij jonge katten voor ernstige problemen kan zorgen. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat zich vermeerdert in de snel delende cellen van het beenmerg en de darmen.

Verschijnselen:

De kat heeft last van koorts, ernstige buikpijn, braken, diaree en uitdroging. Het dier maakt een zieke indruk en kan door de verminderde weerstand last krijgen van andere infecties (bijvoorbeeld aan de luchtwegen). Sommige dieren overleven de besmetting, maar hebben dan vaak nog gedurende enkele weken tot maanden last van diarree. 

Niesziekte

Een kat met niesziekte heeft een ontsteking van de voorste luchtwegen. De ziekte ontstaat niet door 1 ziekteverwekker, maar door meerdere soorten virussen die niesziekte kunnen veroorzaken. Daarnaast spelen ook de huisvesting, het klimaat en de verzorging een rol bij het ontstaan van niesziekte. Het is om deze redenen dan ook beter om te spreken van het niesziektecomplex.

Verschijnselen

Bij niesziekte is er sprake van een soort verkoudheid bij katten. In minder ernstige gevallen zien we de kat moet niezen, af en toe moet hoesten en dat hij af en toe een waterige neus heeft en ooguitvloeing. Is de niesziekte zeer ernstig dan zijn de verschijnselen: sloomheid, koorts, niet eten, niezen, hoesten, speekselen, ernstige neus- en ooguitvloeing, beschadiging tong- en wangslijmvliezen. Een complicatie bij niesziekte is dat door bacteriën longontsteking kan ontstaan. Als de slijmvliezen ernstig beschadigd worden dan kan dit heel lang voor (sukkelende) problemen zorgen, vaak levenslang! Geadviseerd wordt om te enten tegen alle verwekkers van niesziekte waarvoor een entstof bestaat.

Bordetella bronchiseptica

Bordetella bronchiseptica is een bacterie die het niesziektebeeld kan veroorzaken en regelmatig bij katten voorkomt. Deze bacterie is bij de hond medeveroorzaker van kennelhoest. 
Hiervoor is een aparte enting. Deze is met name aanbevolen voor katten die naar het pension gaan. 

Hondsdolheid (rabiës)

Anders dan de naam doet denken, kan ook de kat besmet worden met het rabiësvirus. Het virus wordt meestal overgebracht via speeksel (bijten). Daarom dient u uw kat 30 dagen voor vertrek naar het buitenland tegen de ziekte te enten. Hondsdolheid is erg gevaarlijk, zowel mens als dier gaan bijna altijd binnen 1 week dood nadat de verschijnselen zich openbaren. Een kat met rabiës zal meestal wegkruipen en slechts bij hoge uitzondering andere dieren of mensen bijten. Nog meer informatie over hondsdolheid vind u onder deze link: Hondsdolheid

Gerelateerde onderwerpen

Bloedonderzoek

Bloedonderzoek kan nodig zijn bij het vinden van de oorzaak van symptomen. Indien nodig nemen wij bloed af...

Contact

ContactgegevensVoor afspraken kunt u ons bellen: tel. 0598 - 38 1600 U kunt ons bezoeken op: Noorderstraat...

view

EHBO wegwijzer

EHBO wegwijzer (download hem hier en print hem uit)Wanneer is het een noodgeval?Misschien heeft u het wel...

view