25-04-18

De risico's van de eikenprocessierups

De zomer staat weer voor de deur en dat betekent ook dat de processierups weer voor steeds meer overlast zal gaan zorgen. Dit rupsje lijkt op het eerste gezicht erg onschuldig maar aanraking met deze rups kan vervelende gevolgen hebben voor zowel mens en dier. 

Gevaarlijke haartjes

De processierups heeft over het hele lichaam kleine haartjes. Wanneer uw huisdier in aanraking komt met deze haartjes dan kan er een behoorlijke irritatie ontstaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: huiduitslag, zwellingen, rode ogen, jeuk en geïrriteerde luchtwegen (hoesten). Ook kunnen er brandwondjes optreden, wordt het dier sloom, kan het koorts krijgen en verdwijnt de eetlust grotendeels. Vooral honden kunnen hier last van krijgen.

Verlaten nesten

Wanneer de temperatuur stijgt zoals in de zomermaanden, verplaatsen veel rupsen het nest naar de voet van de eikenbomen. De verlaten nesten blijven hierdoor vaak laag in de boom hangen waardoor ze makkelijk weg kunnen waaien. Dit kan zoals gezegd voor extra overlast zorgen. 

Wanneer uw dier last heeft van de hierboven omschreven symptomen, dan raden wij aan om direct contact op te nemen met uw dierenarts!

Foto via commons.wikimedia.org

Nieuwe openingstijden

Na een periode van ziekte voelt dierenarts Anneke zich goed genoeg om weer aan de slag te gaan. Desondanks moet ze rekening blijven houden

Wees alert op teken

Deze week (16 t/m 22 april) is het weer de week van de teek. In deze week wordt er extra aandacht besteed aan teken en tekenbeten. Helaas

Pas op met snoepgoed bij huisd...

De Paasdagen staan weer voor de deur en dus staan de paaseieren en andere lekkernijen weer in de schappen van de verschillende winkels.